6 Şubat 2009 Cuma

PORTAKAL REÇELİ....

Portakalların tam zamanı reçel yapmak için..Onun için bu hafta alınan portakallar tencereye girdi:)Reçel benim değil annemin elinden çıktı bu sefer..Kıvamı çok güzel oldu..Eline sağlık Esoş'um:)
2 kg portakal
2 kg tozşeker
limon tuzu.
Portakalların kabuklarının asitli kısmı bıçakla soyulur..Tencereye dizilir..Hafif üzerlerine kadar su koyularak pişmeye bırakılır..Pişen portakalları küçük olarak doğruyoruz..



Üzerlerini örtecek kadar şekerle kapatıyoruz....
Köpük köpük olana kadar kaynatıyoruz..Bu arada limon tuzunu da unutmuyoruz tabii...Ilındıktan sonra kavanozlara dolduruyoruz..Misler gibi kokan portakal reçeliniz tüketilmeye hazırdır..

2 Şubat 2009 Pazartesi

DEĞERLENDİRME PASTA..

Geçtiğimiz perşembe gününden beri yarıyıl tatili dolayısıyla İstanbul'dayım oğluşumla beraber..Aslında okul tatil olduktan birgün sonrası için yer ayırtmıştım ama 3 gün kala aşağıdaki iskambil temalı pastanın siparişi geldi ve gelişimizi ertelemek zorunda kaldık..Tabii yola çıkana kadar oğlumun mızıldanmalarına dayanmam hayli zor oldu..''Herkes gitti biz kaldık''deyip durdu garibim annesi yüzünden..
Neyse sağ salim geldik..Yapılacak bir sürü iş ve plan dahilinde cuma günü düştüm yollara...Ver elini Eminönü..Yüksel ticaret, Fermo, Nüans; insan kendini kaybediyo valla..Sözde ihtiyaç listemin dışına çıkmıcaktım..Yine bir sürü fazladan malzeme almışım..Olsun hepsi lazımm:=)
Fakat insan rahata çok çabuk alışıyomuş..Allahım insanlar üstüme üstüme geldi sanki..Kalabalıktan fenalık gelicekti...Yıldırım hızıyla işimi bitirmeye çalıştım desem yeridir..Bi daha İstanbul'u özledim demicem, söz verdim kendime..Ne kadar tutabilirim bilmiyorum:))
Efendim yukarıda görmüş olduğunuz pastayı, iskambil kağıtlı pastanın artanlarından yaptığım için değerlendirme pasta dedim kendisine:))
Önceki pastanın pastacı kremasını ve ganajını biraz fazla tutmuşum..Dolaba kaldırmak yerine bir pandispanya daha pişirip, tek kata ayırdım..Meyvelikte duran muzlardan dilimleyip, kremanın üzerine dizdim..Kapattım ve kalan ganajla üzerini sıvadım..Kaşıkla şekil verip gofret güllerle süsledimm..Afiyet olduuu:))