9 Şubat 2008 Cumartesi


Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 13

Aranızda çok yeniyim ve ilk kez bir etkinliğe katılmak istiyorum.Becerebilirsem tabii:) İnşallah geç kalmamışımdır.Çalışan biri olduğum için ancak hafta sonları fırsat buluyorum mutfağa girmeye. Bugünde oğlumla eşimi sinemaya doğru yolcu ettikten sonra daldım mutfağa.İşte çay saati etkinliği tarifim.

PATATES HAMURLU KIYMALI ÇÖREK

Malzemeler
3 orta boy patates
3 yumurta
1 paket instant maya
1 paket margarin
Aldığı kadar un, Tuz
İç Malzemesi
Kıyma
Soğan
Salça
Tuz, karabiber ve salça

3 adet patatesi haşlayıp rendeleyin. Mayayı bir fincan ılık su içinde eritin. Daha sonra oda ısısında yumuşatılmış margarin, maya,rendelenmiş patates,yumurta, tuz ve aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru biraz dinlendikten sonra yumruk kadar bezelere ayırıp, merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız yuvarlağı dörde bölün.





Diğer tarafta soğanla kavurup salça,tuz,karabiber eklediğiniz harçtan dörde böldüğünüz hamurun geniş taraflarına birer çorba kaşığı koyun.Sigara böreği gibi yuvarlayıp, uçlarını ay çöreği şeklinde birleştirin. Hamurların hepsini bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp biraz susam serptikten sonra önceden ısıtılmış 170-180'C fırında pişirin. Afiyet olsun......

3 Şubat 2008 Pazar

DAMLA SAKIZLI TATLI



Geçen hafta iş çıkışı kuruyemişçilerde damla sakızı aradım. Nişantaşı'dan Pangaltı'na kadar baktım.Hiç bir yerde yoktu.Sonra eşime telefon ettim, gelirken biyerlerden bakması için.O da maalesef bulamamış. Eskiden çok kolay bulabiliyordum. Neyse ertesi akşam Şişli'ye doğru uzandım.Orda biyerde buldum.Adam da vereceği şeyden çok emin olmayan bir sesle ''Böyle bişey var'' dedi. Bende nimet bulmuş gibi havada kaptım damla sakızlarını, bayağıda stoklu aldım. Böyle de bir damla sakızı macerası yaşadık.

  • 1 lt. süt
  • 2 çay fincanı un (silme)
  • 2 çay fincanı tozşeker (silme)
  • 2 paket bitter çikolata (80 gr'lık)
  • 4 yumurta
  • yarım paket margarin
  • 2 küçük paket damla sakızı
  • bir fiske tuz

Bir kabın içine yağı koyup iyice eritin.Unu ilave edip kavurun. Ardından şekeri ve sütü ilave edin.Havanda dövüp incelttiğiniz damla sakızını da sütün içine koyup kaynayana kadar karıştırın. Ocaktan indirip mikserle 5 dk. iyice karıştırın.Dikdörtgen bir borcama boşaltıp soğumaya bırakın.

Diğer tarafta 4 yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Sarıların içine 1 tatlı kaşığı tozşeker koyun, mikserle çırpın.Beyazların içine bir fiske tuz koyup kar gibi olana kadar iyice çırpın.Çikolataları da benmari usulu eritin ve yumurtalarla birlikte karıştırın.Soğutulmuş damla sakızlı muhallebinin üzerine dökün.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip servis yapabilirsiniz.

PIRASALI GÜL BÖREĞİ







Hazır yufkadan yapılan sigara böreği ve gül böreği aniden gelen misafir için harika bir kurtarıcıdır benim mutfağımda.Börekleri önceden hazırlayıp,buzdolabı poşetlerine yada aliminyum folyoya paketleyip dondurucuya koyarım.Misafir bastırınca da sigara böreği ise çözdürmeden,gül böreği ise çözdürüp, üzerinede yumurtasını sürüp birazda susam serpince tamamdır.
Gül böreği için malzemeler:




  • 4 yufka
  • 3 pırasa
  • 2 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 küçük havuç
  • Tuz, karabiber, pulbiber

Sos için ;



  • 1 yumurta
  • Sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
Havuçları ve patatesleri rendeleyin.Pırasaları incecik doğrayın.Soğanları da doğrayıp çok az sıvıyağ koyduğunuz tavada şöyle bir pembeleştirin.Sırayla patatesleri, havucu ve pırasaları da ekleyip biraz kavurun.Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın.Diğer tarafta sıvıyağ,süt ve yumurtayı karıştırıp böreğin sosunu hazırlayın. 4 yufkayı üst üste koyup dört eşit parçaya bölün.Her bir parçaya önce hazırladığınız sostan sürüp sonra sebzeli harçtan yufkanın her tarafına gelecek şekilde yayın.Yufkanın geniş yerinden başlayarak rulo şeklinde sarın.Rulonun bir ucundan başlayarak içe doğru yuvarlayarak gül şekli verin.Bu şekilde hazırladığınız bütün börekleri yağlamış tepsiye dizin üzerine, böreklerin içine sürdüğünüz sostan sürüp biraz da susam serpip önceden ısıtılmış 180-200'C de üzeri kıazarana kadar pişirin.
Bu böreğin istediğiniz herhangi bir harçla da hazırlayabilirsiniz.Ama bu harçla da özellikle tavsiye
ederim. Çok lezzetli oluyor.