14 Şubat 2008 Perşembe

Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 14






BALKABAKLI PASTA


Sevgili ''Defneyle Birlikte'' bu haftaki etkinliğe benide davet etmiş. Kendisine teşekkür ediyorum.Bol katılımlı olur inşallah.Bende bir pastayla katılmak istedim....

Pandispanya için

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket hazır pasta kreması
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz

Kaplama için

  • 1 kg ayıklanmış, doğranmış balkabağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çubuk vanilya


Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.Beyazları bir fiske tuzla kar gibi olana kadar çırpın. Sarılarıda ayrı yerde şekerle çırpıp beyazlarla birleştirin. Daha sonra un, kabartma tozu,vailya, süt ve sıvıyağı katıp karıştırın. Yağlanmış 24 cm kelepçeli kalıba dökün. 170-180'C önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Kabak tatlısı için; kabakları, şekeri, suyu ve çubuk vanilyayı tencereye koyup pişirin. Piştikten sonra ezip püre haline getirin.


Soğuttuğunuz keki ortadan ikiye kesin.1,5 soğuk sütle hazırladığınız hazır pasta kremasını kekin arasına sürün. Kremanın üzerine kabak püresinden biraz koyun.Üzerinede kıyılmış cevizleri serpin. Keki kapatın. Kabak püresiyle güzelce kaplayın. Çikolata ve cevizle süsleyebilirsiniz.(Aslında üzerine parlak görüntü için jöle sürülüyor. Bende kalmamıştı, koyamadım.Onun yerine top çikolatayla süsledim). Afiyet olsun..

10 Şubat 2008 Pazar

AŞIK EDEN TARİFLER(Vişneli Çikolatalı Pasta)





AŞK!!! İnsanoğlunun asırlardır ençok üzerine şiirler, filmler, yazılar , kitaplar ve yorumlar yaptığı konuların başında geliyordur herhalde? Önümüzdeki günlerde de Sevgililer Günü kutlanıcak. Herkes sevdiği insana bişekilde sevgisini ifade etmek için çabalıyacak.Oysaki bana göre (eşimle ikimize göre) bir güne bunu sığdırmak anlamsız. Aniden kondurulan bir öpücük.Hiç beklemediğin anda karşılaştığın bir bakış.Sımsıcak bir sarılış.Programlanmadan gelişen sevgiye dair ne varsa, çok daha gerçektir bence.
Sevgililer günü yaklaşırken her tarafta kırmızı kalpler gözümüze çarpar,sevgi ifadesidir. Özellikle pastalarda. Ben de yaklaşan günden dolayı kalpli bir pastayla etkinliğinize katılmak istedim....

SEVGİLİYE!!....

Pandispanya için

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
Yarım bardak frambuaz suyu(şart değil,bende vardı koydum)

Krema için

2,5 su bardağı süt(500 ml)
1,5 çay bardağı tozşeker
1 kahve fincanı kakao
1 çay bardağı damla çikolata (orjinalinde 25 gr. bitter var)
1 kahve fincanı un
2 yumurta
Çekirdeksiz vişne(donmuş yada taze)

Kaplama malzemesi

1 paket kakaolu krem şanti(2 poşet)
Pembe ve kırmızı şeker hamuru

Öncelikle pandispanya için yumurtalarla şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.Diğermalzemeleri de ekleyip hafifçe yağlanmış 22 cm'lik kalıba dökün.170-180'C fırında pişirip soğumaya bırakın.Diğer tarafta süt ve tozşkerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın. Şekerin kalan yarısı ile yumurtaları çırpın, üzerine unu ilave edin. Kalan sütü, kakaoyu ve çikolataları unlu karışıma ilave edin.Kaynamakta olan şekerli süte katın.Hızlı hızlı karıştırarak pişirip soğutun. Soğuduktan sonra mikserleyin.

Ortadan ikiye kestiğiniz pandispanyanın her iki katınıda vişne suyu yada frambuaz suyuyla slatın.Soğuyan kremayı tabana yayın,üzerine vişneleri döşeyin.Kekin diğer yarısınıda üzerine kapatın. 1 bardak soğuk sütle hazırladığınız krem şantiyle düzgünce kaplayın.

Pembe şeker hamurunu merdaneyle açarak kekinizi kaplayın.Kırmızı hamurdanda kalpli kalıplarla şekiller çıkarıp pastanızı süsleyin....Severek yapılan herşeyi sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle.....