14 Şubat 2009 Cumartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTALARI....





Fıstıkların altında ananaslar var ama gözükmemiş:))





Bunlar bugün için yaptığım sevgililer günü pastaları..Süslemeleri çok beğenildi..Umarım lezzetleri de beğenilmiştir..Benim için lezzetleri daha önemli..Yiyenlere afiyet olsun..Sevgililer günü kutlu olsuunn..Bakanlar da yutkunup avunsun:))




SENİ SEVİYORUM....


Bu sözü gönülden söyliyebileceğiniz birinin olması ne güzel...Tüm sevenlerin, sevgiye emek ve sevgiliye değer verenlerin sevgililer günü kutlu olsun..Birgün değil hergün olsun:))

13 Şubat 2009 Cuma

MİMLENMİŞİMMM...

Sevgili Betül Köroğlu beni geçen hafta mimlemişti..Yoğunluktan bir türlü arkadaşımın mim'ine cevap veremedim..Zaten İstanbul'daydım ve kitaplarım da yoktu yanımda..Elimde okumakta olduğum bir kitap var..Dolayısıyle en yakınımda da o vardı..
Solmaz Kamuran'ın KİRAZE isimli kitabında 1492 yılında İspanya'dan kovulan Seferad Yahudilerinin Yaşam mücadelesi ve dramı anlatılıyor.. 161. sayfanın 5. cümlesi şöyle:
Elçi yerlere kadar eğilip Süleyman'ı selamladıktan sonra, önce süslü cümlelerle tahta çıkışını kutladı, sonra da getirdiği armağanları sundu...
Betül'cüm teşekkür ederim..

11 Şubat 2009 Çarşamba

İLLE DE PORTAKAL HEP PORTAKAL:)


İllede portakal hep portakal..Bu kışın sloganı bu:)Portakakallı tatlıları, aslında portakal aromasını çok seviyorum..Hatta zeytinyağlı kerevizi bile portakal suyuyla pişirdiğimde de yemeğe doyamıyorum..Yukarıda ki tatlı da İstanbul da çok sevdiğim bir ablama gittiğimde orda yaptığım spontane bir tatlı oldu..Mutfağa yalancı tavukgöğsü yapmak için girdim aslında...Ama vanilya olmadığı için içine portakal kabuğu rendelemekle başladım..Daha sonra sadece bu şekilde sunmanın garip olduğunu düşünüp üzerine sos yaptım...

Buyrun tarife:)

1 lt. süt

150 gr margarin

1 su bardağı un

1,5 su bardağı tozşeker

1 portakal kabuğu rendesi

Sos için;

3 portakalın suyu

2 portakalın rendelenmiş kabuğu

1 çorba kaşığı nişasta

Önce margarini eritip üzerine unu koyup biraz kavuruyoruz..Daha sonra şekeri ilave ediyoruz...Biraz daha karıştırıp sütü ve portakal kabuklarını ilave edip muhallebiyi pişiriyoruz..Ocaktan indirip blendırla 5 dk karıştırıyoruz..Borcama döküp soğutuyoruz..Diğer tarafta sos için portakal suyuna nişastayı koyup karıştırıp eritiyoruz..Ocağın üzerine alıp kabukları ilave edip biraz koyulaşana kadar pişiriyoruz..Çok fazla kaynatmadan ocaktan indirip tatlmızın üzerine yayıyoruz..Soğutup servis yapıyoruz..Afiyet olsun..

8 Şubat 2009 Pazar

PIRASALI ALT ÜST BÖREĞİ..

Hamuru için;
Aldığı kadar un
Su ve tuz
Harcı için;
yarım kg pırasa
2 yumurta
2-3 kaşık yoğurt
biraz tuz..

Su, tuz ve aldığı kadar unla yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yapıyoruz..Yarım saat kadar dinlendiriyoruz..


İç harcı için pırasaları ince ince doğruyoruz..İçine yumurta, yoğurt ve tuzu koyup karıştırıyoruz..


Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp iki gruba ayırıyoruz..ilk grubu tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz..Aralarını sıvıyağla bolca yağlıyoruz ve üst üste koyuyoruz..Elimizle tepsi büyüklüğünde açıyoruz..Yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz..Üzerine pırasalı harcı yayıyoruz...İkinci grup bezeleri de aynı şekilde açıp, harcın üzerini kapatıyoruz..Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170'C de üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz..

Bu lezzetli böreği denemenizi şiddetle tavsiye ederim..Afiyet olsun..