6 Mart 2008 Perşembe

PDÇSE 17 TARTOLETLEEER:)))





Havalardanmıdır nedir, bir miskinlik bir uyuşukluk aldı başını gidiyor....Na'pıcaz bilmiyorum valla.. İşe gitmek istemiyoruuum..Sabah yataktan kalkmak istemiyoruum... Oğlumun çığlıklarına dayanamıyoruumm...Çıldırıcam yaz gelsede kurtulsak şu rehavetten...Ama bak mutfakta böyle şeyler hissetmiyorum. Bi tek orta mutluyum yaaa.....Hep bi şeyler yapsam, pişirsem, süslesem, yedirsem oohh ne güzel...

Bu gün de ''sefertası'' nın etkinlği için bişeyler yapmak istedim...Bu tartoletleri yapmaya karar verdim. Sevgili sefertasına kolaylıklar diliyorum...

Tartolet malzemesi:

  • 115 gr tereyağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 çorba kaşığı su
Kreması için:

  • Hazır dolgu kreması
Üzerini süslemek için:

  • File badem
  • Eritilmiş bitter çikolata
Tencereye tereyağını ve suyu koyup kaynatmadan yağın ermesini sağlayın. Başka bir kabın içine un, kakao ve pudra şekerini koyun. Yağlı suyu biraz ılıttıktan sonra unlu karışıma ilave edip iyice yoğurun. Hamuru buzdolabına koyup çok hafif (merdaneyle açılabilecek kadar) soğutun.
Daha sonra hamuru 6 parçaya bölün. 10 cm çapında açıp tartolet kalıplarına iyice kaplayın.Çatalla delikler açın.Üzerlerine yağlı kağıt yerleştirip kurufasülye yada nohut koyun ki kabarmasınlar. 190'C önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişirip, üzerindeki fasülyeleri ve yağlı kağıtları alıp tekrar fırına koyup 15 dk daha pişirin. Piştikten sonra çıkarıp tel üzerinde soğumaya bırakın.Dolgu kremaını üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyan tartoletlerin içini doldurun. Üzerine file badem serpin. Benmaride erttiğiniz çikolatayla süsleyip servis yapın. Afiyet olsuun efendiimm...

4 Mart 2008 Salı

İYİKİ DOĞDUUN EZGİİ!!!












Bugün sevgili Ezgi'nin doğum günüydü.Kendisi çok güzel bir genç kız olma yolunda ilerlemekte.Çok sevdiğim bi ablamın kızı.Cuma günü bana söylediklerinde bayağı düşündüm, nasıl bişey yapsam diye.Sonra kitapları karıştırırken Emel Başdoğan'ın bir pastasından esinlendiğim yukarıdaki pasta çıktı ortaya. Umarım herkes beğenmiştir. Arkadaşları içinde anı kurabiyeleri hazırladım. Zencefilli kurabiyeleri şeker hamuruyla kapladım veçiçeklerle süsledim....
Pasta üzerindeki objeleri bir gece önceden hazırlamıştım. Pazartesi akşamı da katlandırıp kaplama ve süslemesini yaptım....Ehh fena olmadı galiba....Tekrar iyi yıllar Ezgi...Nice sağlıklı ve mutlu yaşlara ailenle ve sevdiklerinle.....

2 Mart 2008 Pazar

PDÇSE 16 EKLER PASTA


Sevgili ''papatya 68'' sağolsun beni de etkinliğine davet etmiş. Aslında dünden beri çok yoğunum.Ama davete icabet etmek gerek.Oyüzden iki ayak bir pabuçta yukarıdaki ekler pastaları yapabildim.İyide oldu çoktandır yapmamıştım.Hadi bakalım tarife.....

Şu hamuru için

100 gr margarin

1 su bardağı su

1 su bardağı un

1 çay bardağı tozşeker

1 çay kaşığı tuz

3-4 yumurta

Krema için

Yarım su bardağı tozşeker

1,5 su bardağı süt

1 çay bardağı un

2 çorba kaşığı kakao

1 paket vanilya

1 yumurta

Üzeri için

80 gr bitter çikolata

Şu hamuru için, tencereye su, margarin, tozşeker,tuzu koyup kaynatın.Kaynayan suya unu ilave edip çabuk çabuk karıştırıp biraz unu pişirin. Ocaktan alıp tencereyi ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra yumurtaları hamura tek tek kırıp yedirin. Sıkma torbasına koyup hafif yağlanmış tepsiye (yada yağlı kağıtta serebilirsiniz) parmak genişliğinde olacak şekilde sıkın. 180'C fırında kapağı açmadan 20-25dk pişirin.Piştikten sonra soğuyana kadar kapağı sakın açmayın hamurlarınız söner. Diğer tarafta krema için bütün malzemeyi tencereye koyup karıştıra karıştıra pişirin. Soğuyan mamurları ortadan kesip kremadan sıkın ve kapatın. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra bitter çikolatayı benmari usulü eritip eklerlerin üzerine fırça yardımıyla sürün.Afiyet olsun efendiiim....