23 Ocak 2008 Çarşamba



TATLI KIRMIZI


Annem misafir ağırlıyacağı zaman iki üç önceden düşünmeye başlar.Tuzlularda değil de tatlıya sıra gelince, illaki telefon açıp ''ne yapsam acaba?'' diye yarım ağızla bi nabız yoklaması yapar. Bende ona ''nasıl bi şey istersen ben akşama ayarlarım''deyip o yükü üzerinden alırım Esoş'umun.

İşte yine o konuşmaların akabinde ortaya çıkan yapılışı çok kolay ama bi o kadar da
lezzetli tatlının tarifi.Önce malzemeler.

Hamuru için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Sos için.

  • 2 büyük paket beyaz çikolata
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1/2 kg taze yada dondurulmuş ahududu(çilek, vişne, üzüm olabilir)
  • keki ıslatmak için 1 bardak şekerli süt veya sulandırılmış ahududu reçeli
  • ahududulu dondurma sosu
İlkönce yumurtaları şekerle köpük köpük olana kadar çırptım.Sonra unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave ettim. Kakao, sıvıyağ vanilyayı da ekleyip iyice karıştırdım.Yağlanmış büyük boy yuvarlak borcama döküp önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede 15-20 dakika pişirdim.Büyükçe bir su bardağına, sıcak su, 2 çorba kaşığı ahududu reçeli ve biraz toz şeker koyup karıştırdım.Fırından çıkarıp biraz soğuttuğum keki bu sosla güzelce ıslattım ve soğumaya bıraktım.


Diğer tarafta çikolataları ve tereyağını benmari usulü eritip soğuyan kekin üzerine güzelce döktüm.Bir saat buzdolabında beklettiğim tatlının üzerine bolca (benimki bu sefer pek bol olamadı.Buzdolabında olanı kullandım:)ahududuları dizip,üzerinede ahududu sosunu döktüm ki;tatlıya noktayı koyanda budur...Afiyet olsun. Umarım beğenirsiniz..


Hiç yorum yok: